Staphylococcus aureus

A ViroFighter használatát az NNK is ajánlja

Az UV fertőtlenítő technológia vírusok és baktériumok elleni hatásosságát számtalan nemzetközi laboratóriumi vizsgálat során vizsgálták és igazolták. Magyarországon kevés ilyen vizsgálat készült, ezért kiemelten jelentős az a vizsgálat, amit a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboratóriumában végeztek. A vizsgálat során a ViroFighter UV fertőtlenítő robot Staphylocossus areus baktérium elleni hatássossága került hivatalos laboratóriumi vizsgálatra. A vizsgálat eredménye azért is kiemelten fontos, mivel legtöbbször ez a baktériumfajta a felelős az MRSA kórházi fertőzésekért.

A vizsgálat során a ViroFighter önjáró UV-C fertőtlenítő technológia és a robot statikus alkalmazása is vizsgálatra került. A robot 6 db 254nm-es beépített germicid UV-C lámpát használ, melyek tulajdonsága, hogy mind a levegőt, mind a fény által megvilágított minden felületet kezelni képesek, és a fény útjába kerülő minden mikroorganizmust elpusztítanak. A germicid hatás a távolsággal csökken, ezért a laboratóriumi vizsgálat során a robottól 1-2-3 méteres távolságra elhelyezett tárgylemezeken található baktériumtörzsekre ható inaktiváló hatás került vizsgálatra.

Az NNK szakemberei által elvégzett vizsgálat eredeménye egyértelműen bebizonyította, hogy a ViroFighter robot a vegyszereknek, antibiotikumoknak ellenálló baktériumtörzset is képes megfelelő használat mellett teljes mértékben elpusztítani. Statikus, álló helyzetben 1 perc behatási idő alatt a Staphylocossus areus baktériumot 1 méter távolságról közel 99,99%-ban, 2 méter távolságról közel 99,9%-ban, 3 méter távolságról közel 99%-os mértékben volt képes elpusztítani. A fertőtlenítő hatás jelentősen nő a robot önjáró tulajdonságának köszönhetően, mivel a robot így minden felülethez megfelelően közel tud jutni a fertőtlenítő hatás maximalizálása érdekében. Önjáró üzemmódban már 30 másodperc alatt képes ugyanezen baktériumtörzs közel 99,99%-os elpusztítására mind az 1 méterre, mind a 2 méterre, és a 3 méterre elhelyezett tárgylemezek esetében is. A vizsgálat továbbá azt is igazolta, hogy a robot megfelelő használata mellett egy 80 nm-es helyiségben már 15 perc alatt képes a Staphylocossus areus baktérium közel 99,9999%-os elpusztítására.

Staphylococcus aureus

Az MRSA-fertőzést a meticillinrezisztens Staphylococcus aureus baktérium okozza. Ez egy olyan Staphylococcus aureus baktérium törzs, mely már számos alkalmazott antibiotikumra – többek között a meticillinre – is rezisztens. A kórházi fertőzések a statisztikák szerint akár 110000 ember halálát is okozhatják évente az Európai Unióban, mivel az MRSA baktériumok a kórházakban használt hagyományos vegyszeres fertőtlenítési módszerekkel csak igen nehezen és a statisztikák alapján sajnos legtöbbször nem megfelelő mértékben pusztíthatók el.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott laboratóriumi vizsgálati jegyzőkönyv szerint “A ViroFighter Robot UV-C technológia hatásossági vizsgálatának eredményei alapján, az I. számú mellékletben részletezettek szerint, kiegészítő fertőtlenítési eljárásként javasolható annak üzemeltetése.”

Nemzetközi szinten is jelentős eredmény, hogy a ViroFighter robot hatásosságát a magyar nemzeti egészségügyi hatóság igazolta, így a ViroFighter UV fertőtlenítő robot használata áttörést jelenthet a kórházi fertőzések elleni küzdelemben mind Magyarországon, mind nemzetközi szinten is.

 

Forrás:
Nemzeti Népegészségügyi Központ
https://www.nnk.gov.hu

Webbeteg
https://www.webbeteg.hu/cikkek/fertozo_betegseg/22944/mrsa-fertozes

European Academies Science Advisory Council
https://easac.eu/fileadmin/PDF_s/reports_statements/Healthcare-associated.pdf