ViroFighter iskola fertőtlenítés

A ViroFighter segít az iskolákat és óvodákat fertőtleníteni

Biztonságban tudni magunkat, családunkat, munkahelyi közösségünket és mindannyiunk közül a legsérülékenyebbeket, az időseket és a gyerekeket általában is mindennél fontosabb, különösen járványhelyzetben, amikor a láthatatlan kórokozóktól való félelem, a számos, gyakran ellentmondó információ és az ezekből eredő bizonytalanság is fokozza ezt. A Covid-19 világméretű pandémia rávilágított arra, hogy mennyire sebezhetőek vagyunk a koronavírussal vagy bármilyen más fertőző mikroorganizmussal szemben. 2020 tavasza óta különösen nagy hangsúlyt kapott a mindennapi higiénia és a fertőtlenítés, amellyel meg lehet előzni, illetve csökkenteni lehet a fertőzés terjedését.

A közösségi terek rendszeresen történő megfelelő fertőtlenítése szinte lehetetlen kihívás elé állít minden intézményt, köztük az oktatási intézményeket is. A hagyományos megoldások igen idő- és emberierőforrás-igényesek, így nagyon kevés helyszínen valósulhat meg a rendszeres, minden felületre kiterjedő fertőtlenítés. Az Európai Tudásközpont Kft. az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel együttműködve a probléma megoldása érdekében kezdett hozzá – hazai környezetben és szakembercsapattal – a robotika legújabb vívmányait szolgálatba állító, ViroFighter elnevezésű, önjáró, UV fertőtlenítő robot megalkotásához. Sikerült egy olyan intelligens fertőtlenítő robotot kifejleszteniük, amely UVC-germicid fényt használó fénycsövei segítségével képes az összes ismert vírus, baktérium gyors és hatékony inaktiválására.

A ViroFighter UV fertőtlenítő robot nem csak környezetbarát, de akár folyamatosan is működik, és emberi jelenlét nélkül is képes megoldani mind a levegő, mind az összes látható felület percek alatt történő tökéletes sterilizálását. Horváth Zoltán, az Európai Tudásközpont ügyvezető igazgatója elmondása szerint cégük 2002. évi megalakulása óta törekszik arra, hogy az általa fejlesztett, illetve forgalmazott technológiák, szolgáltatások útján az innovációt az emberekhez közel vigye, és a közösségek szolgálatába állítsa.

ViroFighter iskola fertőtlenítés

A magyar fejlesztésű robot első sikerrel elvégzett iskolai munkájára az Aquincum Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában került sor. Budakalászon egy helyi édesapa figyelt fel a nemzetközi viszonylatban is egyedülálló fejlesztésre, és úgy gondolta, kiváló lehetőség nyílna a tesztüzem folytatására itt helyben is. Így született meg a Szentistvántelepi Általános Iskolával az együttműködés.

“Az én gyermekeim is a telepi iskola tanulói, Horváth Tamást, a cég kereskedelmi igazgatóját pedig régóta jól ismerem, lévén, hogy ő is Budakalászon él családjáva” – elevenítette fel az ötlet megszületését Winkler Ferenc. Mint mondta, a cég tevékenységét figyelemmel kísérve egyértelmű volt, hogy a robot Budakalászra csábítása minden elképzelhető szempontból hasznos. Egyfelől erősíti a helyi közösségi kezdeményezések fontosságát, a fejlesztés szempontjából is jelentős állomás lehet, és nem utolsósorban komoly segítség az iskolának is, hiszen ilyen jellegű fertőtlenítésre máshogyan nem kerülhetne sor a téli szünetet követő időszakban.

“Örömünkre szolgál, hogy a hazai oktatási intézmények közül új robotunkkal a Szentistvántelepi Általános Iskolának is az elsők között segíthettünk vírusmentes környezetet biztosítani. Megnyugtató, hogy tudom, ez a robot képes a teljeskörű fertőtlenítésre, mégpedig úgy, hogy nem hagy hátra semmilyen káros anyagot.” – nyilatkozta Horváth Tamás, az Európai Tudásközpont kereskedelmi igazgatója.

A robot azóta bejárta a budakalászi telepi óvoda tereit is, az intézményvezetőkkel való egyeztetés után pedig ellátogatott a többi budakalászi köznevelési-oktatási intézménybe, így a Kalász Suliba, a Nyitnikék Óvoda tagintézményeibe és a Budai úti és a Mályva utcai bölcsődékbe is.

 

Forrás:
Budakalászi Hírmondó 2021. január-február 26. oldal
https://www.budakalasz.hu/wp-content/uploads/2021/02/BK_Hirmondo_2021_01-02_web.pdf