Covid-19 koronavírus

Az UVC fény elpusztítja a koronavírust

A Signify világvezető világításítástechnikai cég és az egyesült államokbeli Bostoni Egyetem Nemzeti Fertőzőbetegségek Laboratóriuma olyan kutatásokat végzett, amelyek igazolták a Signify UV-C fényforrásainak hatékonyságát a SARS-CoV-2, a COVID-19 pandémiát okozó vírus inaktiválására.

A SARS CoV-2 járvány kezdete óta Dr. Anthony Griffiths, a Bostoni Egyetem Orvostudományi Karának mikrobiológiai docense és csapata olyan eszközök kifejlesztésén dolgozik, amelyek támogatják a tudományos haladást ezen a területen. Kutatásuk során koronavírussal leoltott anyagokat kezeltek különböző dózisú UV-C (UVC) sugárzással, és értékelték az UVC fény különböző körülmények közötti koronavírus inaktiváló képességét. A csapat 5 mJ/cm2 dózist alkalmazott, amelynek eredményeként a SARS-CoV-2 vírusok száma 99%-kal csökkent 6 másodperc alatt. Az adatok alapján megállapították, hogy a 22 mJ/cm2 dózis 99,9999%-os csökkenést eredményez 25 másodperc alatt.

Covid-19 koronavírus

“Vizsgálati eredményeink azt mutatják, hogy egy meghatározott UV-C sugárzás dózis felett a vírusok teljesen inaktiválódnak: pár másodperc után már nem tudtunk vírust észlelni.” – mondta Dr. Anthony Griffiths a Bostoni Egyetem Orvostudományi Karának mikrobiológiai docense.  “Nagyon izgatottak vagyunk ezekért a megállapításokért, és reméljük, hogy ez felgyorsítja azoknak a termékeknek a fejlesztését, amelyek segíthetnek a COVID-19 terjedésének korlátozásában” – tette hozzá.

A ViroFighter intelligens, önjáró UV fertőtlenítő robot UVC teljesítménye független akkreditált labóratóriumban lett bevizsgálva. A tanúsítvány szerint a ViroFighter robot igazolt UVC teljesítménye 2,2 mJ/cm2 másodpercenként, így a ViroFighter menet közben képes a SARS-CoV-2 koronavírust mindössze 10 másodperc alatt inaktiválni a levegőben és minden az útjába kerülő tárgyon vagy felületen.

 

Forrás:
Signify and Boston University validate effectiveness UVC light sources | Signify Company Website