ViroFighter önjáró fertőtlenítő robot kórházi fertőtlenítés

ViroFighter az újgenerációs, intelligens UV fertőtlenítő robot

A ViroFighter intelligens, önjáró UV fertőtlenítő robot az ELTE-Soft Kft. és az Európai Tudásközpont Kft. együttműködésében került kifejlesztésre a koronavírus járvány elleni védekezést elősegítendő és a 21. század járványügyi kihívásaira adandó válaszul. A robot fejlesztésében az ELTE-Soft Kft., mint az egyetem nonprofit cége mellett az ELTE oktatói és hallgatói is részt vettek, illetve folyamatosan részt vesznek a közösen üzemeltetett mechatronikai labor keretében.

ViroFighter magyar UV fertőtlenítő robot

A jelenlegi globális pandémia rámutatott az általános higiénia és ezen belül a rendszeres fertőtlenítés kiemelkedő fontosságára. A mikroorganizmusoktól mentes, biztonságos beltéri környezet megteremtése csak olyan hatékony megoldás révén válik hosszútávon fenntarthatóvá, amit egy UV önjáró fertőtlenítő robot tud kínálni.

A nemzetközi és hazai piacon ugyan már elérhetők fertőtlenítő robotok, melyek a beépített környezetbarát UVC lámpáik segítségével inaktiválják a mikroorganizmusokat, ám a ViroFighter egy hazai fejlesztésű, újgenerációs, önjáró UV fertőtlenítő robot. A ViroFighter úgy került kifejlesztésre, hogy teljesen automatizálja nemcsak a fertőtlenítési folyamatot, hanem a teljes beüzemelési folyamatot is, továbbá kiküszöbölje a piacon létező UV fertőtlenítő robotoknál tapasztalható hiányosságokat.

A ViroFighter önjáró robot számos olyan előremutató egyedi megoldást alkalmaz, mely nagyságrendekkel teszi hatékonyabbá a belső terek mindennapos fertőtlenítését, és helyezi teljesen új alapokra az önjáró fertőtlenítő robotok működtetését. Számos olyan szerkezeti-gépészeti megoldással rendelkezik, melyek első alkalommal kerültek kifejlesztésre az önjáró fertőtlenítő robotok körében, és melyek így világszinten is egyedi megoldásnak számítanak. A ViroFighter jelenleg a világon létező legkisebb önsúllyal és mérettel rendelkező önjáró UV fertőtlenítő robot, mely lehetővé teszi a könnyű hordozhatóságot. A ViroFighter lift nélküli épületekben is könnyen szállítható akár lépcsőn is. Kompakt mérete segítségével nemcsak kórházi fertőtlenítésre, illetve egyéb beltéri helyiség fertőtlenítésére, hanem járműfertőtlenítésre (metró, busz, villamos, repülőgép, hajó stb.) is kiválóan alkalmas. A hatékonyságot növeli továbbá az egyedileg kifejlesztett, cserélhető akkumulátora, melynek segítségével 24 órás folyamatos működésre képes.

Lényegesen nagyobb a különbség a szoftver tekintetében: csak a ViroFighter használ mesterséges intelligencia motoron alapuló öntanuló képfelismerő és képfeldolgozó funkciókat, illetve az ezeket az információkat felhasználó automatikus útvonal tervező és fertőtlenítést vezérlő modulokat. Ezen funkciók segítségével teljesen automatizálja nem csak a fertőtlenítési folyamatot, de a korábban fáradságos és emberi erőforrás igényes beüzemelést is. A mesterséges intelligencia növeli a biztonságos használatot: a fertőtlenítés automatikusan leáll, ha a robot embert vagy állatot érzékel a közelben.

ViroFighter önjáró fertőtlenítő robot kórházi fertőtlenítés

Széleskörű fertőtlenítési képességének, és nagy sebességének köszönhetően kiválóan alkalmas a legnagyobb fertőzöttségi veszélynek kitett kórházi helyiségek, műtők, betegvárók fertőtlenítése mellett bármely más típusú és nagyságú helyiség beltéri sterilizálására, például orvosi rendelők, közintézmények, irodák, üzemek, laborok, oktatási intézmények, iskolák, óvodák, idősotthonok, repülőterek, szállodák stb. fertőtlenítésére.

 

További információ:
https://www.inf.elte.hu/content/preview.t.2998
https://www.smartuprobotics.com